teister

Allemaal op dezelfde dag, 3 augustus 2015, allemaal op nu.nl. “Florida wordt geteisterd door reuzenslak. Hagedis van halve meter ontsnapt in Sint Willebrord. Rijkswaterstaat doet hele nacht onderzoek naar rode gloed in zee. Uitzonderlijke sneeuwval op eiland Tasmanië. Hevige regenval maakt slachtoffers in India en Myanmar. Natuurbranden in noorden Californië zwellen aan.”

De apocalyps is aanstaande, de dag des oordeels is hier. Het kan geen toeval zijn, deze goed gecoördineerde wraakacties van fauna en klimaat, zo direct na Zwarte Zaterdag. Noord-Europese gezinnen zijn massaal op hetzelfde tijdstip, als geraakt door een bovenaardse kracht, in middenklassers met trekhaak afgereisd naar Mediterrane stranden. Niet om het wankelend bastion West-Europa te verdedigen tegen de aanzwellende stroom bootvluchtelingen, maar om in zinderende hitte rond te hangen in primitieve tentenkampen, veroordeeld tot zelfopgelegde lethargie. Een hartverwarmende solidariteitsactie.

Ondertussen teisteren natuurrampen de wereld. Sneeuw op Tasmanië, een eiland dat met slechts 32 dagen zon per jaar en een gematigd klimaat sterk op Ierland lijkt, en waar het nu ook nog eens winter is. Bosbrand in met een mediterraan klimaat gezegend Californië. Er schijnt hier en daar ook zwaartekracht te zijn gesignaleerd. Niet verder vertellen, de berichten zijn nog onbevestigd.

Een ontsnapte hagedis van een halve meter dan. Godzilla vertrapt tegen beter weten in thuisgebleven middenklassers zonder trekhaak. Het betreft een bruingrijze blauwtongskink, doceert nu.nl. Pure poëzie. Woorden om zachtjes een paar keer uit te spreken. Genieten. Mooi scheldwoord, ook. De soortnaam suggereert dat de blauwtongskink nog in tal van andere kleurcombinaties te verkrijgen is, wellicht ook in metallic en met zachtlederen bekleding. Zouden er ook skinken met een witte tong zijn? Er zijn ook honden met een blauwe tong. Vijftig centimeter is, wel beschouwd, helemaal niet zo groot voor een beest dat voornamelijk uit staart bestaat. Wedden dat de eigenaar met zijn middenklasser…

Intrigerend is dan toch de reuzenslak. Een ware nachtmerrie. Metersgrote slakken die in slow motion mensen bekruipen en met huid en haar opvreten. Ook hier valt het door de alarmerende kop gesuggereerde horrorfestijn ronduit tegen. “Ze kunnen zo groot worden als een gemiddelde damesschoen.” Beetje rare vergelijking, maar goed, het geeft een beeld. Best wel een beetje groot voor iets dat teisterend rondwaart. In Florida. Dat teisteren duidt, hoe je het ook wendt of keert, toch op malicieuze opzet. “Ze zijn inmiddels doorgedrongen tot de buitenwijken van Miami”. Slik. Sad bastards. Niks meer aan te doen. “Volgens het departement van landbouw in Florida zijn de slakken extra gevaarlijk voor mensen, omdat ze rattenpoep eten waarin een worm voorkomt die bij mensen een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Daarom slaan de autoriteiten alarm.” Huh?

Zwarte Zaterdag valt al jaren op een zaterdag. Het kan geen toeval meer zijn.

De Vrolijke Spruit